Att tänka på när du köper vinterdäck

Hur vet du att det är dags att köpa nya vinterdäck? Det kan du lätt ta reda på genom att mäta mönsterdjupet på dina vinterdäck. Detta görs bäst med en mätsticka, men linjal eller tumstock funkar också. Det du gör är att du sätter mätstickan mellan en av skårorna på däcken och mäter. Enligt lag ska du ha minimum 3 mm i mönsterdjup på vinterdäcken annars riskerar du böter. Redan vid 4 mms mönsterdjup ger vinterdäcken ett dåligt grepp på vintervägarna. Därför kan det vara bra att vara på den säkra sidan och byta vinterdäcken när de börjar närma sig 4 mm i mönsterdjup.

Vad kostar nya vinterdäck?

Detta kan variera beroende på vilket märke samt vilken kvalitet det är på vinterdäcken. Dessutom beror det på om du ska köpa nya eller begagnade vinterdäck. Vill du ha ett par vinterdäck som är hållbara med bättre kvalitet är premiumdäcken ett utmärkt alternativ. Dessa kostar mer än exempelvis budgetdäcken, men kommer med största sannolikhet att hålla längre. Med ett par premiumdäck kommer du få mer komfort med mindre ljud samt ett hållbarare däck.

Vilka vinterdäck är bäst i test?

Vinterdäcken som presterat bäst i tester som gjorts är Michelin X-Ice North 4. Detta vinterdäck är specialdesignat med dubbar i mängder som inte setts på tidigare vinterdäck och därav fått toppbetyg i tester som gjorts på is och snö. Ett annat däck som fått toppbetyg när det gäller vinterväglag är Goodyear UltraGrip 9 som med sin otroliga prestanda klarar sig galant i de tuffaste vinterförhållandena.