Du har säkert fått en stöt någon gång när du har tagit i ett metallhandtag, eller hur? Du har kanske också varit med om att ditt hår står rakt upp när du kammar det eller att dina kläder smiter år runt kroppen. Det beror helt enkelt på statisk elektricitet som är en lagrad elektrisk laddning. Här ska vi berätta mer om statisk elektricitet.
Hur uppstår statisk elektricitet?
När två material kommer i kontakt och sedan separeras eller när två material gnids mot varandra överförs elektroner dem emellan. Det ena materialet får ett underskott av elektroner och det andra ett överskott. De blir positivt och negativt laddade och denna lagring av laddning brukar kallas för statisk elektricitet. Det råder alltså en obalans mellan laddningarna på ytan. Ibland kallas statisk elektricitet också för beröringselektricitet just eftersom de uppstår när två material gnids mot eller kommer i kontakt med varandra. En del material lagrar mer elektrisk laddning än andra, till exempel syntetiska tyger. Fleecetröjor är exempelvis ett klädesplagg som ofta skapar statisk elektricitet och där du kan få en liten stöt. Det är inget farligt eftersom strömstyrkan är låg, men det kan kännas lite obehagligt. Även snabba temperaturförändringar kan skapa statisk elektricitet.
Hur kan man förhindra statisk elektricitet?
Statisk elektricitet kan ställa till problem. Det kan till exempel vara farligt för elektronikkomponenter, vid hantering av drivmedel och sprängämnen samt vid produktion av exempelvis olika plastprodukter. För att bli av med den statiska elektriciteten måste man jämna ut obalanserna mellan de negativa och de positiva laddningarna. I industrier använder man utrustningar som avjoniserar eller avelektrifierar ytorna. Lokalens luftfuktighet kan också påverka hur mycket problem man har med statisk elektricitet. Som privatperson kan du använda kläder i naturmaterial, använda en luftfuktare om du har en torr inomhusmiljö och smörja huden med en fuktgivande lotion.